Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten (SBKA)

Sinds 1984 spant de Stichting zich in voor het behoud van het kasteelcomplex, en sinds enkele jaren ook van zijn omgeving als historische buitenplaats. Tenslotte wil de Stichting middels onder meer erfgoededucatie, rondleidingen, open dagen en exposities de lokale identiteit en het historisch bewustzijn stimuleren.

Op 30 maart 1984 verkoopt de barones Van Hövell tot Westervlier de kasteelboerderij aan particulieren. De noordvleugel wordt verkocht aan de toenmalige pachter, de zuidvleugel aan een groep van vijf jonge gezinnen. Bij de verkoop van de zuidvleugel vindt ook de transactie plaats van de kasteelruïne met binnen- en buitengrachten en aangrenzend bos- en weiland. De nieuwe eigenaren verenigen zich in de Stichting Wederopbouw Kasteelerfgoed Asten, in 1997 omgedoopt tot de meer realistische naam Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten: SBKA.

Het doel van de Stichting is het consolideren van het kasteel, dat wil zeggen de ruïne en het omliggende landgoed. Daarnaast wil zij het kasteel een functie geven in de gemeenschap van Asten alsmede toegankelijk maken voor belangstellend publiek. Daarbij wordt gedacht aan het houden van open kasteeldagen en het organiseren van muziek- en toneeluitvoeringen. Tevens is de ruïne op afspraak beschikbaar voor rondleidingen, teamuitjes en fotoreportages. Ook is de locatie beschikbaar voor bruiloft ceremonies. Rondleidingen voor scholen zijn gratis en worden verzorgd door VVV-Asten.

Sluit Menu