Anna Ceelen Huis bij Kasteel Asten geopend

ANNA CEELEN HUIS
Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten
  • Bezoekerscentrum Kasteel Asten
  • Documentatiecentrum Hekserij
Op zondag 15 september 2013 werd het Anna Ceelen Huis feestelijk geopend door Burgemeester Hubert Vos. Anna Ceelen is de Astense vrouw die in 1595 door de heer van Asten, Bernard van Merode, werd beschuldigd van hekserij. In datzelfde jaar overleed zij door marteling in de kelders van Kasteel Asten. Dit verschrikkelijke voorval is de inspiratiebron voor de oprichting van het Anna Ceelen Huis: (a) een bezoekerscentrum voor Kasteel Asten en (b) een documentatiecentrum voor de studie van de hekserij. In het laatste geval richt het Anna Ceelen Huis zich vooral op de heksenjacht en de heksenwaan, niet als bovennatuurlijke maar als maatschappelijke verschijnselsen in heden en verleden. De thematiek bestrijkt zowel de middeleeuwse vervolging en stigmatisering als de moderne toeëigening en romantisering van de hekserij.
 
Het Anna Ceelen Huis is gehuisvest op de zolder van een nieuwe schuur aan de buitenzijde van het kasteel. De zolder biedt een bescheiden maar sfeervolle expositieruimte annex documentatiecentrum met speciale aandacht voor zowel de geschiedenis van Kasteel Asten als de hekserij als wereldwijd fenomeen. Onderdeel van de permanente expositie zijn onder meer tekeningen en prenten, historisch filmmateriaal, archeologische vondsten en een schitterende maquette. Het is in die zin het ideale startpunt voor een fascinerende rondleiding over het kasteel. Behalve gedurende open dagen en vaste zomeravonden, zijn alle rondleidingen op afspraak.
 
 
Het Anna Ceelen Huis biedt daarnaast ruimte aan belangstellenden voor kleinschalige cultuurhistorische activiteiten zoals lezingen, workshops en vergaderingen voor maximaal 30 personen (tegen een onkostenvergoeding van € 15,- per uur).
 
Het Anna Ceelen Huis wordt volledig gerund door de zogenaamde Anna Ceelen Kring: deskundige vrijwilligers onder leiding van een conservator. Naast exposities, rondleidingen, lezingen en andere informatie- en discussiebijeenkomsten, organiseert de Kring ieder jaar de zogenaamde Anna Ceelen Lezing waarbij een vooraanstaande vertegenwoordiger uit wetenschap, kunst en/of cultuur naar Asten komt om te spreken en te discussiëren over de betovering én onttovering, de zichtbare én onzichtbare wereld van toverij en hekserij in de breedste zin van het woord.
 

Conservator: Jan van der Heijden

Anna Ceelen Kring: Ria Berkvens, Hans van den Broek, Gerard Geboers, Jos Gommans, Rob Gruben, Giel van Hooff, Roel ten Hoven, Hans van de Laarschot, Sandu Niessen, Johan Otten, Peter Slegers.  

Werkgroep Hekserij: Hans van den Broek, Jos Gommans, Rob Gruben

Werkgroep Kasteel: Hans van de Laarschot, Peter Slegers

Anna Ceelen Lezing: Vera Hoorens (2015), Paul van der Velde (2016), Jan Bart Gewald (2017)

Verhuur: Selma Dekker, huismeester, tel. (06) 10 72 96 67

GELUIDSFRAGMENTEN:

Voor een evenwichtig wetenschappelijk overzicht van de Europese heksenprocessen (in het Engels), zie: http://www.bbc.co.uk/programmes/p004y2b0

Voor een interessant inkijkje in de zestiende eeuwse heksenprocessen, zie het interview (Radio 5) met Vera Hoorens, de biografe van Jan Wier (1515-1588), een vroege strijder tegen de heksenvervolging, zie http://educatie.ntr.nl/radio/134903/hoe-zo-radio/item/3269272/een-ketterse-arts-voor-de-heksen/?npo_cc=30&npo_rnd=88583410

Voor het beste overzicht van de heksenprocessen in Peelland, zie Johan Otten, Duivelskwartier. 1595: heksen, heren en de dood in het vuur (Nijmegen: Vantilt 2015), zie http://www.vantilt.nl/boeken/duivelskwartier/ . Voor een verslag van Johans boekpresentatie, luister en huiver bij http://siris.nl/nieuws/article/14283841/boekpresentatie-duivelskwartier-van-johan-otten-video-audio-s/

Sluit Menu