Welkom op de website van het kasteel van Asten

Aan de rand van de Peel, verscholen achter weelderige begroeiing liggen de romantische restanten van het meer dan 600 jaar oude kasteel van Asten. De idyllische ruïne roept een bewogen verleden op van ontginningen, oorlogen en heksenvervolgingen. De laatste oorlog is het kasteel noodlottig geworden, in 1944 vindt er een aanslag op het kasteel plaats waarbij het gebouw tot ruïne is verworden. De burcht mag dan ten onder gegaan zijn, de voorburcht staat er nog in haar volle glorie en is al de eeuwen dat ze bestaat voortdurend bewoond geweest. Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw waren het boerenbedrijven en op dit moment biedt het  onderdak aan tegen de vijftig mensen. Af en toe staat er een ooievaar.

Hoe zit het precies met het kasteelterrein? Dit zegt Rijksmonumenten ervan.

Het kasteelterrein wordt omsloten door een ellipsvormige buitengracht uit het begin van de 17de eeuw. Daarbinnen het kasteeleiland met centraal daarop het kasteel en omgeven door een cirkelvormige gracht. Tussen de beide grachten is aan de oostzijde het terrein van de voorburcht, waarop een U-vormige bebouwing. De binnenoevers van de buitengracht zijn goeddeels als tuin in gebruik. De dubbele omgrachting dateert uit het eerste kwart van de vijftiende eeuw.

Sinds 1984 spant de Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten (SBKA) zich in voor het behoud van het kasteelcomplex en sinds enkele jaren ook van zijn omgeving als historische buitenplaats. De Stichting wil middels lezingen, erfgoededucatie, rondleidingen, open dagen en exposities de lokale identiteit en het historisch bewustzijn stimuleren.

Activiteiten

Evenement details:

 • ma
  14
  jan
  2019

  The 7th US Armored Division / The Lucky Seventh

  20.00 tot 22.00 uurMuseum Klok & Peel, Ostaderstraat 23, Asten

  Someren, Asten en Deurne werden bevrijd door de Engelsen (11th Armoured Division), deels weer prijsgegeven door de Amerikanen (7th Armored Division) en mede op de Duitsers heroverd door de Schotten (15th Scottish Division). Een en ander betekent dat er in de herfst van 1944 een boel oorlog werd gevoerd in de zuidelijke Peelgemeenten.

  Van de geallieerde legers die toen door de Peel trokken, spreekt de 7th Armored Division, bijgenaamd The Lucky Seventh, het meest tot de verbeelding. Deze pantserdivisie hield tijdens een Duits offensief bij Meijel en de Neerkant tegen een numerieke overmacht net lang genoeg stand om met versterkingen de kansen te doen keren. Toch leidde de Slag om de Peel tot ontslag op staande voet van de bevelhebber van ‘The Lucky Seventh‘, generaal-majoor lindsay M. Sylvester.

  De Amerikaanse krijgsverrichtingen worden ons opgediend door het driemanschap Hans van Toer, Piet Peters en Niek Hendrix van de Lucky Seventh Historical Group Holland. De sprekers maken ook deel uit van de ‘Overleggroep Oorlog rond de Groote Peel’.

Sluit Menu